Tarvuz qaysi kasalliklarni davolashda qo‘l keladi
11.9.2017 8560

Ispaniyalik olimlar yangi uzilgan tarvuz yoki uning sharbati inson organizmi muskullaridagi og‘riqni davolashda eng yaxshi yordamchi ekanligini aniqlashdi. Bundan tashqari ular tarvuzdagi L-sitrullin aminokislotasi muskullarda keragidan ortiqcha paydo bo‘lgan sut kislotasini zararsizlantirishga xizmat qilishini tadqiqotlar natijasida isbotlashdi. Ular L-sitrullin aminokislotasi har qanday boshqa mevalardan tarvuz tarkibida ko‘proq ekanligini amalda ko‘rishdi. Tarvuzning faqat 120 gramida L-sitrullin aminokislotasi 150 mg dan ziyod bo‘lishi ma’lum bo‘ldi.
Bundan tashqari tarvuzning yurak-qon tomir tizimi faoliyatini yaxshilovchi A, S va V6 vitaminlari va magniyga boy ekanligi, yuqori qon bosimini me’yoriga keltirishga xizmat qilib, buyraklar faoliyatini yaxshilaydi. 

Tarvuz urug‘lari – buyrakda paydo bo‘lgan toshlarga qarshi mislsiz foydali vosita

Tarvuzdan tashqari uning urug‘lari ham inson salomatligi uchun ko‘pgina foydali xossalarga ega. Uning urug‘lari Xitoy an’anaviy tabobatida asrlar davomida buyrakda paydo bo‘lgan toshlardan xalos bo‘lishda ishlatib kelingan. Tarvuz urug‘lari bu xastalikka qarshi faol kurashuvchi va yaxshi natija beruvchi kaliy va magniyga boydir. Agar siz buyrakdagi toshlardan forig‘ bo‘lishni xohlasangiz, yangi uzib olingan tarvuzdan olingan 4 stakan urug‘larini ezib, maydalab, 2 litr suvda 10 minut davomida past olovda qaynatib ichishingiz lozim bo‘ladi. Bu albatta mutaxassis maslahati bilan amalga oshiriladi. Qaynatilgan tarvuz urug‘ili suv dokadan o‘tkazilib, uch mahal ovqatlanishdan oldin yarim piyoladan ichiladi. 

Foydalari va tarvuz iste’mol qilish

Tarvuz husnbuzar, ateroskleroz, anemiya, artrit, o‘t pufagi, astma, buyrakdagi toshlar, bosh og‘rig‘i, bronxit, pasayib ketgan immunitet, xolesterin miqdorining ko‘payishi, yuqori harorat, peshob yo‘llari va siydik xaltasi, hasharotlarning chaqishi, semirib ketish, teri shamollashi kabi kasalliklarni davolashda ishlatiladi. 
Bu poliz mahsuloti inson jismini tozalovchi mislsiz vositadir. Bu esa, uning tarkibida suv miqdorining ko‘pligi va kaloriyalilikning past miqdorda ekanligidandir. Bundan tashqari tarvuz mis, beta-karotin, V1-V6,S vitaminlariga, kalsiyga, olma kislotasiga, yod, kaliy, azot kislotasi, oqsil, qand sellyulozasi, sink, fosfor, foliy kislotasi, to‘qimalar, likopen, limon kislotasi va magniyga juda boy. Tarkibida beta-karotin moddasi va S vitamini miqdorining balandligidan tarvuz yurak xastaliklari va surunkali shamollashlarni bartaraf qiladi. U tarkibidagi V6 vitamini vositasida aqliy qobiliyatni yaxshilaydi qattiq hayajon (stress)ni pasaytiradi.
Tarvuz qon tarkibidagi rN miqdorini me’yorida saqlaydi. Bir vaqtning o‘zida u qon tomirlarini harqanday yog‘ quyqalaridan tozalaydi.

Tarvuzni qanday iste’mol qilish lozim

Tarvuzni sovutib (albatta, muzdek holda emas) iste’mol qilish tavsiya etiladi. Uni boshqa mevalar bilan qo‘shib iste’mol qilishning ham zarari yo‘q. Tarvuz organizmda yo‘qotilgan minerallar va suyuqliklar o‘rnini to‘ldiradi. Bir vaqtning o‘zida organizmni zararli toksin moddalardan tozalaydi va ko‘pgina kasalliklarning oldini oladi. Mana shuning uchun ham biz tarvuzni muntazam, ayniqsa yoz-kuzning issiq kunlarida iloji boricha kuniga iste’mol qilishimiz kerakligini bildiradi. 

 

Jaloliddin Nuriddinov

 

Muslim.uz

Kun hikmati

Keliniga zulm qilayotgan qaynonalar "Hargiz Alloh zolimlar qilayotgan amallardan gofil, deb hisoblama!" (Ibrohim surasi: 42) oyatini yodiga keltirsin…

Kitoblar
Eng ko`p o`qilgan maqolalar
Istixora duosi

Istixora sozi lugatda yaxshilik sorash manosini bildiradi. Shariy istilohda, bandaning namoz oqish yoki duo qilish bil…

8.112015 216332
Энг кўп ўқилган савол-жавоблар

24552
  • 19009
  • 12794
  • 15756